Netwerk

Infrastructuur en netwerk

HostingDiscounter maakt gebruik van datacenters op verschillende locaties. De hoofdlocatie is Data Center Arnhem. Hier zijn wij aangesloten op de netwerken van NL-ix en i4 Networks via drie gescheiden glasvezelverbindingen van verschillende carriers. Deze glasvezelverbindingen komen via drie verschillende paden binnen in het pand. Hierdoor zal een glasvezelbreuk in een van de verbindingen geen invloed hebben op de bereikbaarheid van ons netwerk.

Routing

De routing in ons netwerk wordt verzorgd door redundante Juniper routers. Via de NL-ix en i4 Networks netwerken zijn er meerdere peering en transit sessies actief met verscheidene partijen. Naast de hoofdlocatie heeft HostingDiscounter twee back-uplocaties, te weten BIT (Ede) en Mobistar (Brussel, Belgie). Op de back-uplocaties draaien onder andere secundaire en tertiare nameservers en mailservers. Beide back-uplocaties beschikken tevens over redundante netwerkverbindingen.

Virtualisatie

Voor de virtualisatie van servers maken wij gebruik van de VMware vSphere hypervisor. VMware is een grote naam in deze markt en kent een zeer goede reputatie, wat past bij de kwaliteit welke wij aan onze klanten willen leveren. De gebruikte hardware voor onze gehele omgeving is afkomstig van Dell, welke hoge kwaliteit server hardware producten bied met hoge garanties. Zo zijn alle gebruikte componenten voorzien van de hoogst mogelijke support, waarbij we 24 uur per dag, binnen 4 uur vervangende hardware op locatie hebben in geval van calamiteiten.

Doordat alle hardware zo redundant mogelijk is uitgevoerd zal een hardware falen in nagenoeg alle gevallen onopgemerkt blijven voor jou als klant. In onze VMware-omgeving kan er een onderscheid worden gemaakt tussen een tweetal ‘delen’:

1) Cluster; nodes, welke een team vormen en werk onderling kunnen verdelen/overnemen
Het cluster bestaat uit meerdere nodes (M620/M820 blades) welke de resources voor processorkracht en geheugen verzorgen. Deze nodes zijn N+1 uitgevoerd, wat er op neerkomt dat het verlies van een volledige node zonder problemen opgevangen kan worden door de resterende nodes binnen hetzelfde cluster. Uiteraard zijn de nodes uitgevoerd met redundante voedingen en netwerkverbindingen (12x 1Gbit). Er wordt constant gekeken naar de belasting van de individuele nodes in het cluster.

Wanneer een node het drukker heeft dan een andere node zal de software hier actie op ondernemen door één of meerdere virtuele servers van deze node naar andere nodes te verplaatsen middels vMotion. Hierdoor kunnen alle virtuele servers rekenen op de best mogelijke performance. Het verplaatsen van een virtuele server middels vMotion zal voor de gebruiker ongemerkt verlopen, zonder downtime of interruptie in de verbindingen. De vMotion-techniek kan ook worden benut wanneer er onderhoud aan één van de nodes uigevoerd dient te worden. Alvorens het onderhoud wordt aangevangen, zullen we alle virtuele machines verplaatsen naar de andere nodes, zodat het onderhoud geen impact heeft op de beschikbaarheid van de dienstverlening.

Om een cluster mogelijk te maken is shared storage een vereiste. Hiervoor maken wij gebruik van een Enterprise SAN-oplossing, in de vorm van een Dell EqualLogic (PS6100XV). Een dergelijke SAN is uitgerust met 24 schijven waarvan er 22 actief in gebruik zijn in een RAID-10 opstelling. De overgebleven twee schijven hebben de rol van “hot-spare” en worden automatisch gebruikt in het geval een actieve harddisk kapot gaat. Door het gebruik van RAID-10, waarbij dezelfde data op twee harddisks staat, zal er geen data verloren gaan en is de performance impact praktisch onmerkbaar. In de praktijk zal een harddisk failure al worden voorspeld voordat dit daadwerkelijk het geval is.

Naast redundante harddisks beschikt de SAN ook over redundante voedingen, raid controllers en netwerkaansluitingen om een zo hoog mogelijke beschikbaarheid te kunnen garanderen.

2) Standalone; nodes, welke zelfstandig werken.
De standalone nodes werken zelfstandig en kunnen niet, zoals met het cluster, automatisch werk verdelen of taken overnemen bij uitval. Een dergelijke node is uiteraard wel op alle mogelijke punten redundant uitgevoerd om zo de kans op storingen in de beschikbaarheid te minimaliseren. De node is uitgerust met vier (of meer) schijven welke allemaal actief in gebruik zijn in een RAID-10 opstelling. Door het gebruik van RAID-10, waarbij dezelfde data op 2 harddisks staat, zal er geen data verloren gaan bij uitval van een harddisk en is de performance impact minimaal. In de praktijk zal een harddisk failure al worden voorspeld voordat dit daadwerkelijk het geval is en kan deze tijdig worden vervangen door een nieuw examplaar.

Naast de redundante harddisks beschikt de stand alone node ook over redundante voedingen en netwerkaansluitingen om een zo hoog mogelijke beschikbaarheid te kunnen garanderen. Doordat de node zijn werk niet kan overdragen aan andere nodes zal noodzakelijke onderhoud uitgevoerd worden in een maintenance window, waarbij de diensten enige tijd niet beschikbaar zullen zijn. Hier staat wel tegenover dat er een hoge kwaliteit virtuele server aangeboden kan worden voor een minimale prijs op kwaliteits hardware.

Back-ups

Voor het maken van back-ups maken we gebruik van VeeAm, welke de nodige jaren één van de koplopers is op het gebied van back-up software voor VMware. De kwaliteit, stabiliteit en snelheid van de software voldoet uitstekend aan onze hoge eisen voor betrouwbare back-ups. Indien back-up is afgenomen bij je virtuele server zullen we, conform afspraak, op een vaste interval back-ups maken. Deze worden opgeslagen op een apart storage platform en staat los van onze SAN of de local storage van de standalone nodes.

De software werkt zonder agent op de te backuppen virtuele machine. Dit wil zeggen dat er geen extra software op je machine geïnstalleerd hoeft te worden, daar deze gebruikt maakt van de mogelijkheden van VMware. Hierdoor kunnen consistente back-ups worden gemaakt zonder dat je hier als klant op enig manier hinder van ondervindt. Indien je een probleem hebt met jew virtuele machine, dan kunnen we deze binnen enkele minuten starten zodat deze weer in de staat verkeert ten tijde van de laatste backup. Terwijl je na enkele minuten alweer gebruik kunt maken van je virtuele server, wordt de daadwerkelijke data van de back-up in de achtergrond verplaatst van de back-up server naar de juiste node. Dit alles zonder dat je hier iets van merkt.

Uiteraard is het ook mogelijk om specifieke bestanden uit de back-up terug te halen, mits het bestandsysteem door VeeAm wordt ondersteund. De standaard Windows, Linux en BSD file systems, alsook Linux LVM, Windows LDM en ZFS pools zijn geen enkel probleem. Indien je ons verzoekt om een back-up beschikbaar te stellen, dan zal de harddisk van je virtuele machine binnen een speciale virtuele machine beschikbaar worden gesteld. Je kunt vervolgens via FTP of SSH de bestanden kopiëren naar een door jou gewenste locatie.

Verklarende woordenlijst

* Hypervisor
Virtualisatie software welke direct op de hardware wordt aangebracht.

* Node
Een fysieke server waarop de Hypervisor is geïnstalleerd, waarvan de resources benut kunnen worden voor het draaien van virtuele servers.

* Resources
Onder resources verstaan we processorkracht, geheugen, storage en netwerkconnectiviteit.

* Cluster
Een groep van nodes welke een team vormen. In het geval een node van het cluster uitvalt zullen de overige nodes van dit team zijn taken overnemen.

* Shared storage
Harddiskruimte welke door één of meerdere nodes bereikt kan worden.

* Local storage
Harddiskruimte welke enkel door de node zelf bereikt kan worden.