Een IP-adres is vergelijkbaar met een telefoonnummer. Het is een unieke getallenreeks die toegekend is aan een apparaat, zodat dit apparaat herkend kan worden op op het internet.

Er zijn meerdere typen IP-adressen. Sommige adressen zijn alleen bedoeld om te gebruiken in een lokaal netwerk en andere zijn alleen voor testdoeleinden beschikbaar. De adressen waar je het meeste mee te maken hebt als je bezig bent met domeinnaamregistratie en hosting zijn de publieke IP-adressen. Deze adressen zijn ervoor bedoeld om een bepaald systeem of een reeks aan systemen te herkennen op het internet.

Je eigen IP-adres zal waarschijnlijk soms aangepast worden. Deze kun je terugvinden op http://www.watismijnip.nl of http://www.ip.nu.

Onze systemen hebben een vast IP-adres, zodat er geen problemen ontstaan met het verwijzen naar deze systemen. Deze IP-adressen worden door ons beheerd en ingesteld en zul je zelf meestal niet nodig hebben.

De afgelopen jaren is er hard gewerkt aan een nieuwe variant IP-adressen, namelijk de IPv6-adressen. Vanwege de komst van veel nieuwe internetapparatuur (bijvoorbeeld smartphones en tablets) raken de oude IPv4-adressen op. Met IPv6 is er een veel hogere limiet aan beschikbare IP-adressen. Men is bezig om dit in gebruik te nemen. Wij zelf maken al gebruik van IPv6-adressen voor onze systemen.